אבחון עקמת
האם גם ילדכם לוקה בעקמת נעורים?
התבוננו בפרופיל הגב של ילדכם. האם אתם מבחינים באחד מהסימנים הבאים:
- גובה הכתפיים אינו זהה
- עצמות השכם אינן מאוזנות (אחת גבוהה השנייה)
- עצמות האגן או המותן אינן שוות בגובהן
- רגל אחת קצרה מהשנייה
אם כן, ייתכן כי ילדכם לוקה בעקמת נעורים.
ככל שהטיפול מוקדם יותר, גדלים סיכויי ההצלחה.
לכן, אם הבחנתם בסימנים אלו, ואפילו בשיעורים קטנים, חשוב לפנות לבדיקה אורתופדית אצל מומחה לעמוד שידרה.
מהי עקמת?
עמוד השידרה מורכב מחוליות-חוליות, המונחות זו על גבי זו. במצב תקין, החוליות מסודרות בקו ישר מהצוואר עד האגן, עם פיתול טבעי כלפי חוץ באזור השכמות וכלפי פנים באזור המותניים. במצב של עקמת, קו החוליות סוטה הצידה (סקוליוזיס) או נמצא בכיפוף יתר בחלקו העליון (קיפוזיס).
מה גורם לעקמת נעורים?
להבדיל מעקמת מולדת או נוירולוגית, עקמת הנעורים מכונה "אידיופטית", כלומר, סיבותיה אינן ידועות. העקמת מופיעה אצל 5%-10% מבני הנוער בגיל ההתבגרות, ובעיקר אצל בנות, ונראה שיש בה מרכיב תורשתי. חשוב להדגיש כי העקמת אינה קשורה לפעילות גופנית שהילד מבצע או לא מבצע, כגון נשיאת ילקוט כבד וכדומה, ואין דרך למנוע את הופעתה.
כיצד מגלים עקמת?
באופן רגיל, העקמת אינה גורמת לכאבים, ולכן זיהויה הוא לרוב חיצוני. העקמת גורמת לחוסר סימטריה של הגוף, כמו כתף או שכמה אחת גבוהה מהשנייה, עצמות אגן או מותן שאינן שוות בגובהן או הבדל באורך הרגליים. במקרים רבים ההורים הם הראשונים להבחין בכך, או שהעקמת מתגלה בעת בדיקות סקר שגרתיות בבית הספר. האבחנה המדויקת מתבצעת על ידי רופא אורתופד המתמחה בבעיות עמוד השידרה, באמצעות בדיקה גופנית וצילומי רנטגן. הצילום מאפשר גם למדוד את מידת העקמת ולהעריך את חומרתה.
האם זה מזיק?
במרבית המקרים מדובר בהפרעה קוסמטית בלבד, שאינה מהווה סכנה בריאותית. עיוות של פחות מ-20 מעלות לרוב אינו מצריך טיפול. אולם בתקופת ההתבגרות, עם הצמיחה המואצת של עצמות השלד, יש סכנה להחמרת העקמת. עקמת המטפסת אל מעבר ל-45 מעלות עלולה להחריף גם לאחר תקופת הצמיחה ולגרום לבעיות רפואיות. במקרים כאלה ייתכן שלא יהיה מנוס מניתוח עמוד השידרה. אולם בעקמת בטווח של 20-40 מעלות מומלץ לטפל לאורך תקופת הצמיחה באמצעות מחוך מתקן, היוצר לחץ נגדי על חוליות עמוד השדרה ומונע את המשך תהליך העקמת.